arkeliet.no home

Kanon lavetter og rapperters proportioner og montering

 
 
Nagler

Bruk for eksempel rustfrie stjerneskruer som har et hode som ligner naglene. Slip av hodene med en håndslipemaskin, men bare slik at de ikke er glatte og perfekt runde. Prøv å etterligne klinkede nagler. Ikke overdriv slipingen, da skruene må virke like bra som før. Monter skruene, og sparkl igjenn alle stjernesporene med stålplast. Slip stålplasten ned til det bare ligger igjen i stjernen, mal over. Hvis beslagene skal avmonteres senere er det bare å varme litt på skruen, og fjerne stålplasten i sporet. Nagler? Bruk for eksempel rustfrie stjerneskruer som har et hode som ligner naglene. Slip av hodene med en håndslipemaskin, men bare slik at de ikke er glatte og perfekt runde. Prøv å etterligne klinkede nagler. Ikke overdriv slipingen, da skruene må virke like bra som før. Monter skruene, og sparkl igjenn alle stjernene med stålplast. Slip stålplasten ned til det bare ligger igjenn i stjernen, mal over. Hvis beslagene skal avmonteres senere er det bare å varme litt på skruen, og fjerne stålplasten i sporet. Nagler? Bruk for eksempel rustfrie stjerneskruer som har et hode som ligner naglene. Slip av hodene med en håndslipemaskin, men bare slik at de ikke er glatte og perfekt runde. Prøv å etterligne klinkede nagler. Ikke overdriv slipingen, da skruene må virke like bra som før. Monter skruene, og sparkl igjenn alle stjernene med stålplast. Slip stålplasten ned til det bare ligger igjenn i stjernen, mal over. Hvis beslagene skal avmonteres senere er det bare å varme litt på skruen, og fjerne stålplasten i sporet.
Bytt til full sideredigering
Vangenes sammensetting

Vangenes tykkelse er vanligvis litt under eller lik diameteren på løpet (boringen)

Brystet og støtteriglen bak må felles inn i vangene med halve tykkelsen og boltes med to stenger hver.

Vangenes vinkler

Vangene på rapperter er aldri vinkelrette, de skal helle innover mot kanonen. langsetter skal de følge kanonens konus.

På rapperter etter 1800 er alle kantene/hjørnene skal  være falset  i 45 grader, og blir en drøy cm for ditt vedkommende. Dette gjøres lett med en håndfres med kulelagerfres i 45grader.

Innfelling av tapper med beslag
I og med at kanonen ikke blir liggende vinkelrett på vangene, verken den ene eller andre veien, så lønner det seg å bruke følgende framgangsmetode:
Etter at vangene er satt sammen med de tverrgående bjelkene så legg kanonen oppe på vangen og merk av vinkler og dybdene på  inn og utside.
Tapp dekselet og jernbeslaget under tappen laget enklest med ferdig skårete plater og et rør av samme diameter som tappen, som kappes på midten. For å få de til å passe kan det lønne seg å felle inn platestykkene på vangene først. deretter sette rørene på tappene, og felle tappene ned til riktig dybde. En kan da sveise delene sammen, når de ligger på sin plass. Lignende måte brukes for tapp dekselet.  
Gi meg en tilbakemelding om du ønske å bruke tegningene, og eventuelt om det skulle være noen endringer. Det er viktig at du dobbeltsjekker alle mål på kanonen, at de faktisk stemmer med tegningen. Det har nemlig hendt at jeg har klart å skalere feil, uten at jeg har merket det. Dette skjer fordi jeg ikke har egentlige mål, men alle delene er trinnløst skalerbare i forhold til vær andre. Forøvrig så er det greit å sjekke regelverket for kanon rapperter som ligger her:
http://www.arkeliet.no/cannons/rapert_names_measure.htm
   

 

 

 

 

Vedlikeholdes av [Trond Johannessen] om kopiering fra arkeliet.no